Οξύμελι

Οξύμελι

Η ιστορία του μελιού ξεκινάει από αρχαιοτάτους χρόνους. Οι αρχαίοι λαοί (Έλληνες, Αιγύπτιοι κα) συνέδεαν  το μέλι και τις μέλισσες με τους θεούς τους, δίνοντας τους μυθικές διαστάσεις καθώς επίσης χρησιμοποιούσαν το μέλι ως αντικείμενο προσφοράς. Τα οφέλη του μελιού ήταν γνωστά και υπάρχουν αναφορές για την χρήση του όχι μόνο σαν τρόφιμο αλλά και σαν θεραπεία ή μέρος θεραπευτικών σκευασμάτων και αλοιφών.  

Επίσης το ξίδι είναι το πιο παλιό και περισσότερο δημοφιλές από τα αρτύματα που χρησιμοποιούνται στην γαστρονομία. Πιθανώς εμφανίζεται συγχρόνως με τον οίνο το 6000 π.Χ. και είναι μία φυσιολογική κατάληξη προιόντων αλκοολικής ζύμωσης. Αποτελεί επίσης ένα ακόμη προιόν που οι αρχαίοι το συνδίασαν με την υγεία εφόσον το ξίδι από την φύση του έχει απολυμαντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες

Στην αρχαία Ελλάδα , ο Ιπποκράτης χρησιμοποιεί ξίδι στην ιατρική και αναφέρει πρώτος παρασκεύασμα συνδιασμού ξιδιού και μελιού, το οξύμελι. Το οξύμελι (ξιδόμελο) είναι από τα κύρια ροφήματα που επιτρέπει και συνιστά να δίνεται σε άτομα με οξέα νοσήματα. Χρησιμοποιείται επίσης όταν η θεραπεία είναι ένα βότανο με πολύ έντονη γεύση, όπως το σκόρδο, τότε μπορεί να καλυφθεί η έντονη γεύση με ένα οξύμελι.

Ιδιότητες:

Το ξύδι “κόβει” την παχύτητα των τροφών που συνοδεύει ενώ η “φαρμακερή” γεύση που έχει, όταν δρα μόνο του, αναιρείται με την προσθήκη μελιού.

Το μέλι παρόλο που έχει και αυτό διαλυτική επίδραση δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν έμφραξη στα στενά στόμια των αγγείων στα σπλάχνα ενώ η υπερβολική γλυκύτητα του μετριάζεται με την προσθήκη ξυδιού.

Το οξύμελι συνδυάζει την ισχυρή διαλυτική δύναμη του ξυδιού με τους καλούς και λεπτούς χυμούς του μελιού.

Ο συνδυασμός είναι τόσο τέλειος που το αποτέλεσμα είναι ένα ευχάριστο ποτό με υγιεινές ιδιότητες σύμφωνα με τον Γαληνό:

  • ταιριάζει στις δυσπεψίες
  • αποφράσσει το συκώτι
  • αποφράσσει όλες τις στενές διόδους στα σπλάχνα
  • αραιώνει και διαλύει τους παχιούς χυμούς του σώματος
  • είναι το πιο κατάλληλο για την δίαιτα που λεπταίνει*
  • είναι πάρα πολύ χρήσιμο για όλες τις ηλικίες και φύσεις προς διατήρηση της υγείας
  • δεν έχει καμία ακαταλληλότητα (εκτός βέβαια αν ο γιατρός έχει ζητήσει την αποφυγή ενός ή και των δυο συστατικών)
  • δεν είναι δυσάρεστο για το στομάχι

*  η δίαιτα που λεπταίνει δεν αδυνατίζει το σώμα (τουλάχιστον όχι άμεσα) αλλά λεπταίνει τους χυμούς του σώματος, όταν αυτοί παρεκτραπούν σε παχιά ποιότητα, στις περιπτώσεις που οι τροφές (είτε λόγω ποσότητας είτε λόγω ποιότητας είτε λόγω και ποσότητας και ποιότητας) υπερισχύουν των κόπων. Στην αρχαιότητα με τον όρο δίαιτα δεν εννοούσαν την στέρηση τροφής , αλλά τον προκαθορισμένο ιατρικά ή υγειονομικά τρόπο ζωής.

Χρήση:

Α) ως ποτό: αραιώνοντάς το με νερό και αναδεύοντας το, με πάγο ή χωρίς, το οξύμελι γίνεται ένα ευχάριστο, χωνευτικό και δροσιστικό ποτό για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αλλά κυρίως για μετά το φαγητό.

Β) ως περίχυμα: σε σαλατες, όσπρια, ψητά ή ωμά λαχανικά, μαρινάδα κρέατος, ρύζι, σάλτσες ακόμη και σαν σως στο γιαούρτι ή και στο παγωτό.

Μία πανάρχαια γεύση, που συναντάμε στα κείμενα των μεγάλων ιατρών και φιλοσόφων Ιπποκράτη, Αριστοτέλη, Λυσία, Γαληνό και Διοσκουρίδη.

Συστατικά:

-Μέλι

Δασόμελο Βιολογικής μελισσοκομίας , τόπος μελισσοβοσκής : ορεινός όγκος Χαλκιδικής (Χολομώντας)

-Ξύδι

Κόκκινο ξύδι από σταφύλια, βιολογικής γεωργίας

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

Συντήτηση σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Αρτυμα

Γλυκόξινο τρόφιμο από μέλι και ξύδι, βασισμένο στη συνταγή του Διοσκουρίδη.

Contacts

______Δημήτρης Τσίγγανος +30 6949799553______ ________Bίκυ Τσίγγανου +30 6949799554________
Νέα Μουδανιά, 63200 | Ταξιάρχης Χαλκιδικής, 63100
passion.beeproducts@gmail.com

Follow Us

Twitter

RT @envato: One subscription, 5000+ assets & unlimited downloads; Elements is out of beta! Sign up at enva.to/elements. https://t.co…
TrxDoe
Polar bears can eat as many as 86 penguins in a single sitting. (If they lived in the same place)
TrxDoe
Leonardo Da Vinci is considered by many as the father of modern science.
TrxDoe