Πρόπολη Previous item Βασιλικός Πολτός Next item Προϊόντα Κυψέλης

Πρόπολη

Πρόπολη

ΠΡΟΠΟΛΗ: 15ml
-λάδι προπολης
-βαμμα προπολης (αλκοόλη)

Η πρόπολη είναι κολλώδης ουσία, που παράγουν οι μέλισσες, η οποία προκύπτει από την συλλογή ρητινωδών εκκρίσεων από τους φλοιούς φυτών, και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες. Η πρόπολη χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της κυψέλης.

Επίσης, είναι μια ουσία ιδιαίτερα γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, ήδη από την αρχαιότητα. Γνωστή ως «μαύρο κερί», πολλοί λαοί χρησιμοποιούσαν την πρόπολη ως φάρμακο, καθώς ήταν ιδιαίτερα γνωστή η αντιφλεγμονώδης δράση της. Η χρήση της πρόπολης, δεν διαφέρει αρκετά σήμερα, καθώς πάλι χρησιμοποιείται ως φάρμακο ή ως συστατικό άλλων σκευασμάτων.

Θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης:

 1. η ικανότητα να καταστρέφει ή να σταμάτα τον πολλαπλασιασμό ενός μεγάλου αριθμού βακτηρίων όπως σταφυλόκοκκων, στρεπτόκοκκων και σαλμονέλας.
 2. οι αντιμυκητιακές ιδιότητες της πρόπολης είναι επίσης γνωστές.
 3. έχει ισχυρές αναισθητικές ιδιότητες π.χ. πονόδοντο.
 4. είναιαποτελεσματικήκατά των μολύνσεωναποιούςόπως της γρίπης και του έρπη.
 5. είναι επίσης πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία φλεγμονών. Η αντιφλεγμονώδης δράση της καλύπτει την ρευματοειδή αρθρίτιδα, τις φλεγμονές της τραχείας, του λάρυγγα κ.α.
 6. διεγείρει το σχηματισμό των κυττάρων και των ιστών.
 7. όταν χρησιμοποιείται εσωτερικά η πρόπολη έχει αντιρρευματικές ιδιότητες.
 8. ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
 9. έχει επουλωτική δράση, επιταχύνει την αναγέννηση ιστών και την αποκατάσταση κυττάρων.

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί  την πρόπολη   για τις παρακάτω ιδιότητες – δράσεις:

 • Αναισθητικές/αναλγητικές: Για τοπική χρήση σε πληγές, εγκαύματα και ιδίως σε στοματικά έλκη
 • Αντι- αλλεργικές: Τα φλαβονοειδή της πρόπολης μπλοκάρουν την αλλεργική αντίδραση αναστέλλοντας τη δράση των οξέων που λύουν τα κύτταρα.
 • Αντιβιοτικές και Αντιμυκητιακές, Αντι- ιικές και ανοσοδιεγερτικές: Γνωστή και ως Ρωσική πενικιλίνη, η πρόπολη έχει δράσεις που δεν περιορίζονται στα βακτήρια αλλά καταπολεμά μύκητες ακόμα και ιούς. Όσον αφορά την ανοσοποιητική της δράση, έχει αποδειχτεί ότι η πρόπολη διεγείρει και ενισχύει το γενικό και ειδικό ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας έτσι άμεση ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Οι ιδιότητες της ενισχύονται άμεσα με τον συνδυασμό με τη γύρη και τον βασιλικό πολτό
 • Αντιφλεγμονώδεις: Διεγείρει την κινητικότητα των μακροφάγων κυττάρων του ανοσοποιητικού και καταστέλλει κάποια ένζυμα, τα οποία επιτρέπουν σε μια φλεγμονή να αναπτυχθεί.
 • Αντιοξειδωτικές: Η πρόπολη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα και τη δομή του DNA προκαλώντας κυτταρικό θάνατο, γήρανση και καρκινογένεση. Η αντιοξειδωτική δράση της πρόπολης είναι πολύ μεγαλύτερη από της βιταμίνης Ε.
 • Αντικαρκινικές. Πολλές μελέτες έχουν γίνει που δείχνουν ότι η πρόπολη έχει αντικαρκινική δράση. Η κλινική του Δρ ΟσάμουΜιζουκάμι, στο Τόκιο, επί 35 χρόνια κουράρει ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο χρησιμοποιώντας την πρόπολη, ως συμπληρωματική αγωγή, με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ποιότητα ζωής των ασθενών, την παράταση του χρόνου επιβίωσης έως και την πλήρη ίαση. Θεωρείται ότι η αντικαρκινική δράση της πρόπολης είναι τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική.
 • Αντιδιαβητική. Φαίνεται ότι η πρόπολη μπορεί να ελέγξει τη γλυκόζη αίματος και να ρυθμίσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος, οδηγώντας σε μείωση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων και εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών σε αρουραίους με διαβήτη. (Fulianq Η. και συνεργάτες, 2005)
 • Η πρόπολη προσφέρει τη δυνατότητα σάρωσης των ελεύθερων ριζών οξυγόνου, ενώ προστατεύει την βιταμίνη Cτου οργανισμού από την οξείδωση.
 • Τέλος, η αντισταμινική της δράση, σε συνδυασμό με τη γύρη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αλλεργιών, με την σταδιακή υποχώρηση των συμπτωμάτων και κατ’ επέκταση στην σταδιακή ανοσοποίηση.