Η γύρη και τα οφέλη της

Ημερομηνία

Η γύρη είναι ένα προϊόν που συλλέγουν οι μέλισσες με τα πίσω τους πόδια κατά την επίσκεψή τους σε πολλά λουλούδια και αποτελεί την πρωτεϊνική τους τροφή. Από την φύση της περιέχει όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχειά και όλη την ζωτική ενεργεία για να δημιουργήσει και να υποστηρίξει νέα ζωή. Γι’αυτο το λόγο και μόνο την κάνει ασύγκριτη με οποιαδήποτε άλλη τροφή ή διατροφικό συμπλήρωμα. η φυσική μορφή της επεξεργασμένης από τις μέλισσες γύρης είναι κοκκώδης. Περιλαμβάνει συνήθως κόκκους διαφόρων χρωμάτων, ανάλογα με τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Η γεύση της ποικίλλει ανάλογα με τα διαφορετικά είδη φυτών που έχει συλλεχθεί, είναι βασικά υπόγλυκη, πολλές φορές όμως έχει αρκετά πικρούς τόνους.

Σύμφωνα με εξακριβωμένα στοιχεία της επιστήμης, η μελισσογύρη περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία προσφέρουν ενδυνάμωση και θρέψη. Είναι η πλουσιότερη φυσική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, αμινοξέα, σάκχαρα, λιπαρές ουσίες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αυξητικούς παράγοντες, ορμόνες, ένζυμα, και άλλα άκρως απαραίτητα, συστατικά.

Η γύρη, αρχικά διακρίνεται στην ανεμόφιλη και στην εντομόφιλη. Η πρώτη έχει συνήθως αρνητικές επιπτώσεις στον άνθρωπο, καθώς σε πολλούς μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Από την άλλη, η εντομοφίλη είναι εκείνη την οποία μαζεύουν οι μέλισσες και διακρίνεται για τα θρεπτικά συστατικά της.

Ιδιότητες γύρης

 1. Ιδανική στην αντιμετώπιση αλλεργιών (όπως το αλλεργικό συνάχι): η γύρη που αναμειγνύεται με το μέλι, απευαισθητοποιεί άμεσα τις αλλεργίες, όταν χορηγείται σε μικρές δόσεις.
 2. Η γύρη, μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος ενώ βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσω της βελτίωσης των λειτουργιών του συκωτιού.
 3. Αποτελεί την τέλεια λύση στην αντιμετώπιση της ανάπτυξης των βακτηριδίων που παράγουν διάφορες αντιβακτηριακές ουσίες.
 4. Βελτιώνει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ερυθροκυττάρων.
 5. Η γυρή λειτουργεί ενάντια στην υπέρταση. Βελτιώνει τη ρευστότητα του αίματος, μειώνει τις μικροαιμορραγίες, ενώ μαλακώνει τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, των τριχοειδών αγγείων και των φλεβών.
 6. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
 7. Τρέφει τους καρδιακούς μυς και τα νεύρα
 8.  Έχει διουρητικές δυνατότητες.
 9. Βοηθάει στην ρύθμιση του βάρους του σώματος.
 10. Ενισχύει την αποθήκευση της βιταμίνης C στα επινεφρίδια, το θύμο αδένα, το λεπτό έντερο, το παχύ έντερο και το συκώτι.
 11. Συμβάλλει στην βελτίωση των λειτουργιών του εγκεφάλου
 12. Στην ψυχολογία του ανθρώπου, στην γύρη εμπεριέχονται όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την παραγωγή των φυσικών αντικαταθλιπτικών του οργανισμού, όπως είναι οι ενδορφίνες.
 13. Αναζωογονεί τον εγκέφαλο, το μυαλό, την ψυχή και το σώμα.
 14. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει.
 15. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
 16. Δυναμώνει την καρδιά, το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αυξάνει την όρεξη, τη δυνατότητα πέψης, τη ροή του αίματος, τη λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, τη σεξουαλική ικανότητα.
 17. Συμβάλλει στην βελτίωση της εντερικής χλωρίδας, καθώς τρέφει τη χλωρίδα του παχέος εντέρου, μετά την πρόσληψή της.
 18. Είναι βιοδιεγερτική.

Στα άτομα που επιζητούν την καλή φυσική, σωματική και πνευματική κατάσταση, η κατανάλωση γύρης είναι αρκετά σημαντική. Φυσικά, να συνδυάζεται πάντα με μία ισορροπημένη διατροφή.

Προτεινόμενη δοσολογία:

Ενήλικες   20-35γρ / ημέρα

Παιδιά πάνω από 6 ετών     15-25γρ/ ημέρα

3-6 ετών   10-15γρ/ημέρα

Οδηγίες:

 • Δεν πρέπει να θερμανθεί
 • Συντήρηση στο ψυγείο
 • Την πρώτη εβδομάδα, ξεκινάμε με μικρές και σταδιακά αυξανόμενες  ποσότητες μέχρι να φτάσουμε στην προτεινόμενη δοσολογία
 • Μετά την λήψη 3-4 μηνών, πρέπει να γίνει μια παύση για 20-30 ημέρες και επαναλαμβάνουμε την χορήγηση
 • Προτάσεις σερβιρίσματος: με γάλα, χυμό, σαλάτα, φρουτοσαλάτα, πάνω στο ψωμί σκέτη ή με μέλι ή μαρμελάδα, στο γιαούρτι.

Σημείωση: Πριν ξεκινήσετε την κατανάλωση συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας!

Περισσότερα
Άρθρα