Βασιλικός Πολτός

Ένα από τα σημαντικότερα και ιδιαίτερα γνωστά προϊόντα, που παράγονται από τις μέλισσες, είναι ο βασιλικός πολτός. Πρόκειται για μια ουσία, πλούσια σε θρεπτικές ιδιότητες, ισχυρά όξινη και με υπόπικρη γεύση. Ο βασιλικός πολτός πήρε το όνομά του το 1788, από τον διάσημο Ελβετό ζωολόγο Frannois Huber και χαρακτηρίζεται από κρεμώδη υφή και ιδιαίτερη οσμή.

Η σύσταση του είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό από νερό (67%), ενώ περιέχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό σε πρωτεΐνες και σάκχαρα, με 15,5 % και 12,5% αντίστοιχα. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες, όπως Β3, Β2, Β6,Β1 και φυσικά περιέχει ποσότητες παντοθενικού και φυλλικού οξέως.

Χρησιμότητα βασιλικού πολτού

Α) Σακχαρώδης διαβήτης

Ο Βασιλικός πολτός είναι ιδιαίτερα γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, ενώ παράλληλα επηρεάζει και την παρουσία των λιπιδίων στο αίμα. Φυσικά, προτείνεται η χρήση του βασιλικού πολτού με μέτρο.

Β)Κολλαγόνο

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε προλίνη και ελαστίνη, του βασιλικού πολτού, παίζει σημαντικό ρόλο στην θετική του δράση στο κολλαγόνο του δέρματος. Έτσι, με τη χρήση του βασιλικού πολτού βελτιώνεται η ελαστικότητα του δέρματος, ενώ μειώνεται ο πόνος στις αρθρώσεις.

Γ) Ενέργεια

Ο βασιλικός πολτός παρέχει τα απαραίτητα σάκχαρα και βιταμίνες που προσδίνουν στον οργανισμό την έξτρα ενέργεια που χρειάζεται. Ενσωματώστε τον βασιλικό πολτό στην καθημερινότητά σας και «φορτίστε» άμεσα και αποτελεσματικά τις μπαταρίες σας.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, οι θετικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού έχουν να κάνουν με την ορθή χρήση του. Αυτό σημαίνει, πως σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δ) Κατά των καθημερινών ενοχλήσεων

Από την πρόληψη των εποχιακών ιώσεων, στην άμεση αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, ο βασιλικός πολτός θα ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού σας και θα βοηθήσει άμεσα στην αντιμετώπιση τυχόν ιώσεων. Παράλληλα, ενισχύει την αντιμετώπιση συχνών και έντονων πονοκεφάλων, ανακουφίζοντάς σας.

Η δοσολογία είναι ανάλογη της ηλικίας και της φυσικής κατάστασης του ατόμου.

Στους ενήλικες προτείνεται 0,5-4 gr ημερησίως.
Στα παιδιά από 2 – 12 ετών προτείνεται 0,2- 1gr ημερησίως.
Στους αθλητές και τους ασθενείς προτείνεται 2gr ημερησίως.

  • Προσοχή να μην έρθει σε επαφή με οτιδήποτε μεταλλικό (πχ. Κουτάλι)
  • Χορήγηση το πρωί νηστικός,  πίνουμε  λίγο νερό και μπορούμε να φάμε μετά από μισή ώρα